Op zondag 10 september kon het Bredase publiek, jong en oud, zich verwonderen tijdens de eerste editie van het Living Statues Festival Breda. We blikken terug op een prachtige en zeer geslaagde dag, met ruim 30 levende standbeelden verspreid over 17 locaties, prachtig weer én ontzettend veel positieve reacties van bezoekers, ondernemers en media.

Niet stilgezeten in de zomermaanden 

In de zomervakantie is het normaal gesproken nét wat rustiger bij het Ondernemersfonds dan in de rest van het jaar. Veel ondernemers zijn op vakantie, en er zijn weinig evenementen en werkzaamheden in de binnenstad. Vanaf september begint dan weer de programmering richting het einde van het jaar. 

Dat was dit jaar wel anders, en in het bijzonder voor evenementenregisseur Tess Bakker. Zij is maandenlang druk geweest met de organisatie van het Living Statues Festival. Want dat heeft nogal wat voeten in de aarde, zeker voor de eerste keer. ‘Prachtig om te zien hoe dat nu allemaal samenkomt op één mooie dag, die wat mij betreft helemaal geslaagd is. Met het Living Statues Festival Breda hebben we een evenement met een uniek en toegankelijk karakter, aantrekkelijk voor jong en oud. De horeca profiteert daar ook van, maar omdat de standbeelden ook in het gehele winkelgebied staan is het vooral ook voor de retail in de binnenstad erg leuk. En de link die we wilden leggen met Open Monumentendagen Breda is goed tot zijn recht gekomen. Vooral al die enthousiaste reacties van het publiek in de binnenstad en op social media zijn hartverwarmend. Dat is toch eigenlijk waar je het allemaal voor doet.’ 

Swipe voor meer foto’s

‘Als monumenten konden praten’

De binnenstad is weer een mooi evenement rijker. Tess: ‘We zijn voornemens om het Living Statues Festival Breda een vaste plek op de jaarkalender te geven. Dit jaar organiseerden we het samen met Open Monumentendagen Breda, wat eigenlijk een heel logisch linkje is. Het thema van Open Monumentendagen Breda is dit jaar immers “Als monumenten konden praten”. We wilden de levende standbeelden koppelen aan de monumenten die meededen aan Open Monumentendag, om ze zo het verhaal dat bij het Bredase monument past te laten “vertellen”. Dat ging eigenlijk best makkelijk: een goede middag brainstormen, en we hadden de verhalen al op tafel.” De verhalen kun je teruglezen in de interactieve kaart.

Waar je afgelopen zondag ook liep in de binnenstad, de levende standbeelden waren niet te missen. Niet alleen door de opvallende acts – van kleurrijk en beweeglijk tot bijna écht stilstaande standbeelden (”is die nou echt of niet?”) – maar zeker ook door de vaak tientallen mensen, jong en oud, die zich verzamelden rondom de standbeelden, met hun smartphone of camera in de hand. Die smartphone had je ook nodig om de verhalen achter de levende standbeelden te weten te komen. Bij iedere artiest vond je een QR-code. Scande je die, dan kwam je bij de kaart met alle verhalen en levende standbeelden terecht.

Veel standbeelden nodigden het publiek ook uit tot interactie. Nosy toverde een snoepje tevoorschijn voor kinderen die dichterbij durfden te komen. Circus Itch wilde zijn publiek maar wat graag controleren op kleine, jeukende beestjes in hun haar, welke hij goed kon gebruiken voor in zijn eigen circus. En de Wooden Man, gestationeerd in de buurt van een winkel voor tekenaars, daagde jong en oud uit om de tekenskills te verbeteren, door zichzelf na te laten tekenen. Best lastig nog, omdat een levend standbeeld soms nog weleens een andere houding aan wilt nemen.

Onvoorspelbare weersverwachting

Een evenement dat onmogelijk naar binnen kan worden geplaatst organiseren in september; dan is het spannend wat het weer gaat doen. Het kan in deze periode immers alle kanten op. We hadden geluk: het was stralend weer. En omdat de zon medio september toch al wat lager hangt, is de binnenstad voor een heel groot deel al gehuld in schaduw. Fijn voor het publiek, maar natuurlijk ook voor de standbeelden zelf. En de warmte versterkt de bewondering voor deze artiesten – want dat zijn het – alleen nog maar meer, laat ook burgemeester Paul Depla weten.

‘Ontzettend veel respect voor al het moois dat zij in deze hitte lieten zien.’ zegt hij op Facebook, poserend met de artiesten voor het stadhuis, aan het einde van de middag. Depla sloot het festival hoogstpersoonlijk af door het winnende living statue aan te kondigen voor het bordes van het Stadhuis op de Grote Markt. Een feestelijk gezicht; al die standbeelden, geïnteresseerde bezoekers, organisatie en spelende kinderen in de fontein.

Dat het festival ook écht extra publiek voor de binnenstad heeft aan weten te trekken, zien evenementenregisseur Tess, communicatieregisseur Bas Boomaars en centrummanager Koert Vermeulen ook terug. Bas: ‘Ik zie opvallend veel mensen met een camera rondlopen, die zijn waarschijnlijk op onze fotografiewedstrijd in samenwerking met Kamera Express (aan de Nieuwe Ginnekenstraat 41) afgekomen. Op Facebook en Instagram hebben ook veel mensen laten weten dat ze zeker even komen kijken.’ Koert: ‘Klopt inderdaad. En ik zie ook veel mensen die de flyer hebben meegenomen uit bijvoorbeeld de Grote Kerk of de info-stand van Open Monumentendag op de Grote Markt. Sommigen strepen met pen af welke ze al hebben gezien.’

Breed opgepakt door lokale media

Bas had als doel om het Living Statues Festival de volwassen aankleding te geven die het evenement volgens hem ambieert, ook al was dit pas de eerste editie. Zo werd lokale media aangeboord om “het nieuwste festival van de binnenstad” aan te kondigen, en dat werd zeer goed opgepakt. ‘Eigenlijk hebben alle mediapartners waar we veel mee samenwerken er wel over geschreven, zowel in aanloop naar het evenement als achteraf. Van BN DeStem tot InBreda en van Omroep Brabant tot Stappen & Shoppen. En kijk ook eens naar die reacties op social media; iedereen is positief, men heeft echt veel bewondering voor de levende standbeelden. Het lekkere weer draagt daar natuurlijk ook aan bij.’

Omdat het festival jaarlijks terug moet keren, is het ook belangrijk om zelf een community te bouwen, geeft Bas aan. ‘We hebben een beeldmerk laten ontwikkelen waarin we vooral een duidelijke knipoog naar de stad Breda terug wilden zien. Zo bestaat het logo uit het hoofd van het beeld van Willem III op Kasteelplein, misschien wel het bekendste échte standbeeld van de binnenstad. Op die manier bouwen we een herkenbaar merk, dat dus ook echt gaat leven. Iedereen heeft dit beeldmerk nu gezien, dus zullen ze het de volgende jaren weer herkennen. Dit laten we ook terugkeren op Facebook en Instagram, bijvoorbeeld in de aankondigingen van de winacties en de praktische bezoekersinformatie. Zo bouwen we ons eigen publiek op. De nu al trouwe fans van het festival kunnen hun hart niet op. Wacht maar tot ze de foto’s en aftermovie zien!’

Winnende living statue

De levende standbeelden werden door een vooraf geselecteerde jury beoordeeld op drie aspecten: originaliteit, presentatie en act. Waar alle standbeelden eigenlijk opvallend goed op scoorden, was de interactie met het publiek. Moeiteloos poseerden zij voor een foto of selfie, maar sommigen deden nog veel meer. De Wooden Man kon je bijvoorbeeld proberen na te tekenen, en bij het Melkmeisje op de Grote Markt werd je zélf onderdeel van het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer. Uiteindelijk ging ‘Lekker Weertje’ er met de hoofdprijs vandoor: een prachtige act compleet met water en muziek, opgesteld voor de ingang van de St. Joost-kapel in de Ginnekenstraat.

En nu? Omdat we het festival jaarlijks willen terug laten keren, volgt een evaluatie. Het bestuur van het Ondernemersfonds heeft voor, tijdens en na ideeën en verbeterpunten opgeschreven om het festival in het vervolg te verbeteren. Al is het bestuur het er unaniem mee eens: het Living Statues Festival Breda is een aanwinst voor de binnenstad. Voorzitter René de Vos: ‘het leek wel of deze levende standbeelden altijd al in Breda hebben gestaan. Dit evenement pas gewoon heel goed bij onze stad. Een originele en vooral leuke manier om de aantrekkingskracht te versterken, voor een breed publiek. En naast onze vele initiatieven die de horeca ondersteunen is dit typisch iets waar vooral ook de retail erg van profiteert. Hier gaan we nog veel plezier aan beleven.’

Op de hoogte blijven over het Living Statues Festival? Volg het evenement viaInstagram en Facebook!