Kleding perfect op maat, met stoffen, kleuren en patronen naar keuze. Onbetaalbaar?

Niet als het aan Paula en haar dochter Pauline ligt. Al 5 jaar verkopen zij via hun online atelier ‘Heart in Hard’ maatwerk kleding voor een leuke prijs, waarvan óók nog een deel direct naar het goede doel gaat. En nu ook in Breda: ze hebben hun atelier naar Breda gebracht, in één van onze Starterswinkels-panden aan de Halstraat.

Eigen concept

Ze hebben het vak van naaien zichzelf aangeleerd; een uit de hand gelopen hobby. Ze weten hoe arbeidsintensief maatwerk kleding naaien is. Om het toch betaalbaar te houden hebben Pauline en Paula een systeem ontwikkeld met vaste, simpele patronen en stoffen, die makkelijk werkbaar zijn op alle soorten kleding. Een bijzonder en uniek concept. En omdat Pauline altijd in het bedrijfsleven heeft gezeten, weet ze als geen ander hoe ze dit concept moet vermarkten.

En het werkt. Dochter Pauline: ”Klanten komen uit Amsterdam, Den Haag, Arnhem of waar dan ook naar Breda om de atelier te bezoeken. ‘s Ochtends lopen ze binnen, maken hun keuze qua stoffen en patronen en laten zich opmeten. Vervolgens duiken ze de binnenstad in. Aan het einde van de dag is hun broek, jurk of jas klaar.” En waarom dan de keuze voor Breda? “Heel onze familie woont hier, ik kom hier al van kleins af aan. Dit voelt als thuis. En eerlijk? Brabanders zien er graag goed gekleed uit.”

Heart in Hard focust zich op vrouwen en kinderen en is het perfecte midden tussen betaalbare kleding van de goedkopere ketens en de prijzige, maatwerk coupeuses. “Daar ben je al snel 400 tot 500 euro kwijt. Wij houden het betaalbaar, maar wel modern en hip. Alles is mogelijk bij ons. Wat superleuk is om te zien, is dat vrouwen en kinderen soms dezelfde outfit willen, voor bijvoorbeeld feestjes. Wij maken dit dan voor ze, helemaal naar hun eigen wensen. Dat is geweldig.”

Geef met je hart, in harde tijden

De naam ‘Heart in Hard’ heeft overigens een diepere betekenis. Een deel van de kosten per item wordt gedoneerd aan wensouders die, om welke reden dan ook, zelf geen kinderen kunnen krijgen en óók de financiële middelen voor bijvoorbeeld adoptie of ivf niet paraat hebben. Pauline zat zelf ook in deze situatie; al hadden zij en haar man gelukkig wél de financiële middelen om haar kinderwens te verwezenlijken. “Ik ben daar dankbaar voor, maar het is natuurlijk heel oneerlijk. Op deze manier doen we iets terug: we geven met ons hart, in harde tijden.”

Tweemaal per jaar doneren zij een bedrag aan wensouders: met Kerst, en op Midzomernacht. Ze is trots om die boodschap te dragen en ziet daar ook directe effecten van: moeders of zwangere vrouwen kopen regelmatig (zwangerschaps)kleding bij Heart in Hard, om zo in hun dankbaarheid ook iets terug te doen voor een ander. Een mooie missie.

Starterswinkels

Heard in Hart is gevestigd in het Starterswinkels-pand aan Halstraat 16. Deze panden zijn bestemd voor ondernemers met een uniek en voor de binnenstad verrijkend concept. Omdat dit vaak startende ondernemers zijn, bieden het Ondernemersfonds, Gemeente Breda en vastgoedorganisatie VCOB ondersteunende middelen om het concept te vestigen en een gezonde start te geven.