Per 1 januari 2024 is wegwerpplastic op buitenevenementen verboden. En Breda, is daar buitengewoon goed op voorbereid. De hele binnenstad schenkt met buitenevenementen als Klunen, carnaval, Koningsdag, Breda Jazz en Elluf-Elluf het drinken in dezelfde softcup, die ook in alle cafés en bij alle buitenbars dus weer mag aangenomen en hoogwaardig wordt gerecycled. Een 100% circulair bekersysteem, voor heel de stad. Oude wegwerpbekers mogen niet meer de straat op. 

De projectgroep – bestaande uit het Ondernemersfonds, een groep ondernemers uit de binnenstad, KHN Breda, de Gemeente en het Bredase softcup-leverancier CircularPET – heeft hier enorm lang en hard naar toegewerkt. In 2022 is al gestart met het onderzoeken van het systeem bij andere openluchtevenementen. In 2023 zijn er in Breda pilots geweest tijdens Koningsdag en Jazz met softcups, die bezoekers steeds weer terugbrengen naar de bar bij het halen van een nieuw drankje; bekend als ‘Bekers naar de Bar’. En om ook de laatste beker niet op de grond te laten belanden, is er zelfs een carnavalshit gemaakt door het Kielegats Klimaatakkoord. Dit alles dus vanuit een collectieve organisatie van gemeente, ondernemers en verenigingen. Vooral dat maakt dit project zo sterk.

Ondernemersfonds en Gemeente Breda halen samen 300.000 bekers op

De oude bekers mogen vanwege de kwaliteit en eventuele bedrukking niet mee in het nieuwe recycle-systeem. In het ‘Bekers naar de Bar’-idee nemen cafés ze dus ook niet aan als wisselbeker. Uit inventarisatie bleek echter dat er nog 250 dozen – bij elkaar zo’n 300.000 onbruikbare bekers – op de zolders van horecaondernemers staan. Wat gebeurt daar dan mee?

Koert Vermeulen, centrummanager van het Ondernemersfonds: “We zijn ons met een projectteam van verschillende ondernemers al ruim een jaar aan het voorbereiden op deze nieuwe wetgeving. Om 100% circulair te zijn, moet het een waterdicht systeem zijn. Geen enkele oude wegwerp-beker mag in het systeem terecht komen, maar we willen ook niet dat ze alsnog op de afvalstapel belanden. Daarom hebben we samen met Afvalservice van de gemeente, de bekers opgehaald bij cafés uit de binnenstad. Fijn voor de ondernemers, mede ook omdat ze per ingeleverde doos korting krijgen op een doos nieuwe bekers. Nóg belangrijker is dat we zo voorkomen dat deze bekers niet alsnog in de verbrandingsoven belandden.” Sterker nog: ze krijgen een nieuwe rol in de Bredase horeca.

Alle 300.000 bekers gaan naar het recycle-bedrijf dat ook de leutpenningen maakt, en de dit jaar nieuwe ‘Hou’dmvast’. Als je even geen dorst hebt klik je daar je beker aan vast, zodat je hem niet hoeft te retourneren naar de bar. De oude wegwerpbekers krijgen zo dus tóch nog een mooie, groene rol in de Bredase horeca. De cirkel is nu helemaal rond.