In de winter van 2023-2024 is er weer volop te beleven in Breda. In de winters-verlichte en -versierde straten van de binnenstad kunnen bezoekers terecht voor allerlei activiteiten voor jong en oud. Breda Marketing en het Ondernemersfonds etaleren al deze winterse activiteiten op een speciale ‘Breda-Straalt’-UITagenda op de website van Welkom in Breda. Hoogtepunten in het programma zijn de weekenden van 16-17 en 23-24 december.

Etalage aan winteractiviteiten

Samen met ondernemers en sleutelpartners hebben we de basis gelegd voor een winterprogramma voor jong en oud. Denk aan wandel- en speurtochten door de binnenstad en in de Grote Kerk, torenbeklimmingen, workshops, proeverijen, de Coca Cola-kersttruck, winterparades in de Barones, en nog veel meer.  Bredase ondernemers zijn enorm creatief en pakken graag uit. We bundelen al hun initiatieven – van spannende wandelingen en speurtochten tot dinnershows, gezellige bierfestivals en nog veel meer. Om de campagne extra herkenbaarheid en professionaliteit te geven, hebben we een Breda Straalt-huisstijl laten ontwikkelen welke in alle activaties terug te vinden is. We zetten deze in de spotlights en doen er qua beleving nog een schepje bovenop.

In totaal hebben maar liefst 40 activiteiten in de Breda Straalt-agenda gestaan.

 

Highlights van Breda Straalt

Wandel- en speurtocht ‘De Schim van Breda’

In samenwerking met BredaWandelt hebben we in het weekend van 16 en 17 december een unieke, bijzondere wandeltocht georganiseerd. Een mysterieus kerstverhaal neemt je dit jaar mee op avontuur langs prachtige plekken, waar geboren vertellers je met hun meeslepende verhalen betoveren en deze voor je ogen tot leven laten komen. Met als hoogtepunt een magische boottocht die je brengt naar het eeuwenoude geheim van Lucas Stas, de mysterieuze apotheker uit 1590. Volg de Schim van Breda door donkere stegen en in onverwachte uithoeken. Laat je verwonderen door verhalen van moed, vindingrijkheid, angst en hoop. Betreed de betoverende wereld van Breda tijdens de feestdagen en laat je meevoeren door de magie van kerst. In totaal deden 765 enthousiastelingen mee. Daarna was de wandeltocht als speurtocht te lopen gedurende de Kerstvakantie. In totaal hebben 3.000 groepen deelgenomen aan de speurtocht.

Kinderkerstweekend en candlelight-torenbeklimmingen in de Grote Kerk

16 en 17 december kon je het Kinderkerstweekend in de Grote Kerk Breda bezoeken! Er waren allerlei leuke activiteiten voor kinderen, ook heb je een activiteit van 8 tot 88 jaar. Ook waren er specialecandlelight-torenbeklimmingen in de Grote Kerk.

Winterparade in de Barones

Laat je verwonderen door een betoverende Kerstparade vol dans, muziek, magische figuren en wonderlijke floats. In deze winterse parade gaat Mother Elf op haar paard voorop, gevolgd door dansende Magic Makers. Vanaf grote hoogte zwaait Finn de Polar Bear jullie toe. Bijzondere rendieren en Elves duwen de floats voort. En natuurlijk zal Santa in zijn Arrenslee niet ontbreken. Dus kom en laat je verwonderen! De Kerstparade zal die dagen meerdere keren tussen 12.00 en 16.30 uur gehouden worden. Dit wil je echt niet missen!

 

CocaCola-Kersttruck

De feestelijke Coca-Cola kersttruck maakte zaterdag 16 december zijn terugkeer naar het bruisende centrum van Breda. De Kerstman parkeerde zijn truck op de Veemarktstraat. Dit jaar draait de kerstcampagne om ‘The World Needs More Santas’ (De wereld heeft meer Kerstmannen nodig). Naast het verspreiden van kerstplezier heeft de kersttruck ook een doel: Geld inzamelen voor het Rode Kruis.

 

Breda Straalt-krant

In samenwerking met BredaVandaag is op 8 december de Breda Straalt-krant verspreid door alle ruim 77 duizend huishoudens in Breda. Dit is dé inspiratiegids geweest voor bewoners en bezoekers voor alle activiteiten, maar ook hun kerstinkopen in Breda. Ondernemers hebben een unieke kans gekregen om tegen een gereduceerd tarief te adverteren in deze krant. Ook hebben we bijzondere verhalen en shop-inspiratie vanuit de verschillende sfeergebieden van de stad gedeeld.

Campagne

In samenwerking met Breda Marketing is een Breda-brede campagne opgezet, zowel offline als online. Ook zijn via kanalen als BredaVandaag, InBreda en Stappen & Shoppen de sfeergebieden van Breda, met ieder hun unieke aanbod voor kerstinkopen, extra op de kaart gezet. Ondernemers hebben een poster ontvangen waarop ze hun extra openingstijden en koopavonden kunnen aangeven. Dit alles hebben we op een professionele en consistente manier samengebracht in een unieke ‘Breda Straalt’-look & feel.

Ambitie Bredaas winterevenement

De sfeerverlichting die dit jaar in alle straten hangt is anders dan voorheen. Dit heeft alles te maken met veiligheid, en ook met de voorbereidingen voor de komende jaren. In 2024 werken we samen met ondernemers en de gemeente aan een nieuw plan voor de sfeerverlichting. Niet onbelangrijk: de verlichting van dit jaar verbruikt slechts 10% van de stroom van de verlichting van voorgaande jaren. Dit is alweer een mooie stap in onze duurzame ambities.

Daarnaast hebben het Ondernemersfonds en Breda Marketing de ambitie om, ook samen met Gemeente Breda, vanaf 2024 toe te werken naar een écht Bredaas winterevenement. Op tal van plekken onderzoeken en experimenteren we dit jaar met activiteiten, aankleding en promotie.