Deze week heeft wethouder Carla Kranenborg-van Eerd (Economie, Arbeidsmarkt en Financiën) de 100e Blauwe Regen in de binnenstad van Breda geplaatst. Een mooi, groen moment; dit project van Ondernemersfonds Breda, in samenwerking met Gemeente Breda, is een belangrijk statement en staat symbool voor de vergroening van de binnenstad. Samen met ondernemers nemen we het initiatief om een stukje gemeentegrond groener, schoner en/of gezelliger te maken.

Dit 100e exemplaar vind je in de Nieuwstraat, bij Schoenmakerij de Leest. De wethouder gaf samen met Jane Stevens, eigenaresse van de schoenmakerij, de eerste slok water aan deze snelgroeiende klimplant.

   

Waarom Blauwe Regen?

Allereerst; de keuze voor deze plant is door de ondernemers zélf gemaakt. Bovendien groeit Blauwe Regen snel. Zelfs recent geplaatste planten geven al binnen een paar weken groen blad, veel sneller dan bijvoorbeeld de jasmijnplant. Blauwe Regen kleeft zich bovendien niet ‘vast’ aan de panden en is daarmee geen risico voor mogelijke schade aan de gevels. Bovendien creëren we eenheid en rust door overal dezelfde gevelplant te plaatsen.

Nog niet zo heel lang geleden verhuisde Jane met haar schoenmakerij van de Korte Brugstraat naar de Nieuwstraat. Al snel na haar verhuizing vroeg ze een Blauwe Regen aan. Ze zag immers dat de plant bij veel buren in de Nieuwstraat al was geplaatst. De Blauwe Regen vind je inmiddels onder andere in de Nieuwstraat, de Sint Janstraat, in de Sint Annastraat en de Haagdijk.

Samenwerking

Ondernemers kunnen via het Ondernemersfonds zélf een aanvraag doen. Na plaatsing, hebben zij alleen nog de taak om de plant af en toe water te geven. Zelfs een mooie Breda-gieter krijgen ze van het Ondernemersfonds cadeau.

Het plaatsen en het onderhoud van de planten wordt verzorgd door hoveniersbedrijf Cremerson. Groeit de plant te hard, in de verkeerde richting of overleeft hij het niet? Dan staat een hovenier van Cremerson paraat om te helpen. Een mooie samenwerking dus tussen de ondernemer, Cremerson, Gemeente Breda en Ondernemersfonds Breda.

Wijdeal Gemeente Breda

Vijf jaar geleden werd de eerste plant geplaatst op de Haagdijk. En in mei dit jaar worden er nog zo’n 40 tot 50 extra Blauwe Regens geplaatst op de Ginnekenstraat.

Het plaatsen van de Blauwe Regens is een belangrijk statement van de stad en staat symbool voor de verdere vergroening van de binnenstad. Het Ondernemersfonds Breda maakt hierbij gebruik van de zogenaamde Wijkdeal van de gemeente Breda. Dit houdt in dat bewoners – in dit geval ondernemers – een plan bij de gemeente Breda kunnen indienen om een stukje gemeentegrond groener, schoner en/of gezelliger te maken.